donderdag 16 januari 2014

Vakwerk Dokkum, opvullen lege panden

Afgelopen zomer werd ik benaderd door de dames van Vakwerk Dokkum. Rixte en Janne hebben het op zich genomen wat te doen aan de leegstand in de binnenstad van dit leuke stadje.

Vakwerk staat voor: Verrassend Ambachtelijk Kunstzinnig. Dus wat de naam al impliceert worden de lege winkels in Dokkum gevuld met kunstenaars en ambachtslieden.  Voor een kleine vergoeding aan de verhuurder van het pand mag je je tijdelijk eigenaar voelen van een heuse winkel.

De winkel is 3 dagen per week open en in actie, wat betekend dat je "ons" ambachtslieden aan het werk ziet, soms zelf ook aan de slag kunt en dat je hierdoor inzicht krijgt in de mooie processen van het handwerk.

Janne en Rixte van Vakwerk Dokkum
Sinds begin december deel ik met Weefatelier Annie een pand aan de Koornmarkt 3 in Dokkum. Elke vakwerker huurt telkens voor 2  maand. Deze maand is het voor ons alweer de laatste maand, dus hoogtijd voor een impressie.

vilten en geweven items van Annie en mij
Naast lekker rondsnuffelen in de winkel en lekker alles aanraken ( want bij ons stoffige dames mag dat natuurlijk ) kun je ook zelf aan de slag, bij Annie weef je in 2 uur een kussen hoes voor 20,00. En bij mij kun je iets kleins ( bloem, armband, kralen etc ) vilten voor 5,00 euro maar ook een uitgebreide workshop volgen om je eigen hoed te vilten > 35,00 of om een wikkel kol te maken > 50,00. De workshops worden gegeven in de winkel, en door beperkte tafel ruimte is de workshop meestal 1 op 1. Wil je tijdens de laatste openingsdagen bij Vakwerk een workshop komen volgen, stuur mij een mail met je wensen, dan zorg ik dat alles klaar staat voor een leuke middag vilten.


Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om begeleiding te krijgen bij iets wat je in je hoofd hebt maar nog niet weet hoe dit uit te voeren in vilt. Zo kwam Lineke Ham onlangs langs met de vraag of ze iets fruitigs kon vilten en had ze een paar handgemaakte kralen in haar hand. Ze ging naar huis met vilten kersen en een mooie lange ketting met haar kralen daar in verwerkt.

Ik aan het kleien onder begeleiding van Wietske aan de Nauwstraat in Dokkum

Wij zijn nog tot 1 februari geopend op Woensdag: 13.00-17.00 Vrijdag: 13.00-20.00/21.00 en Zaterdag 10.00-17.00

Andere Vakwerkers vind je hier
Nauwstraat Wietse en Richard, keramist en schilder met het thema de Wadden.
Nauwstraat achter in het outlet pand van de Friesepoort, vind je meubelstoffeerder Neele ( van Pronkstik, die ook regelmatig te vinden is op de Diezijn leuk! markten.) en Goudsmid Else
Aan de Hoogstraat vind je keramist Dineke en schilder Rita. Bij Dineke en Rita kun je ook zelf bezig om iets prachtigs te draaien op de draaischijf of iets moois te voorschijn te toveren op het canvas.

Goudsmid Else

Rita schildert ogen

Vele creatieve zielen brengt inspiratie en zo is ondertussen een heus Vakwerk kunstwerk aan het ontstaan ( of afschuwelijk gedrocht, de tijd zal het uitwijzen ;) ) We hebben allen lootjes getrokken en zo reist het beginnende kunstwerk langs de verschillende ambachtslieden en kunstenaars om overal een persoonlijke toets mee te krijgen. Het werk begon als rolgordijn bij Rita maar heeft ondertussen al een ander gedaante gekregen via Dineke, Richard en Neele. Nu is Wietske aan de buurt, vervolgens Else en dan ik en Annie ( ja dat is geen keurig Nederlands maar wel de volgorde ) Via Facebook laat ik de ontwikkelingen zien.

Het groeiende kunstwerk onder de naaimachine van Neele


Richard en Wietske met het Wadden thema

Bij Dineke aan de Hoogstraat mag je zelf een potje draaien.

de Pronkstikken van Neele
Lijkt het je ook leuk om in Dokkum bezig te zijn neem dan contact op met Janne en Rixte

Geen opmerkingen:

Een reactie posten