dinsdag 11 februari 2014

Diy geur bonbons voor de oliebrander

Vandaag mijn bijdrage voor de Samenspinsels Valentijn countdown kalender.

Ik ben niet een hopeloze romanticus, maar ik hou wel van een goed sfeertje en hou stiekem ook heel erg van roze. Vandaar dat mijn bijdrage aan de Valentijns countdown er 1 is met een lekker geurtje en kleurtje. Geur is voor mij een soort herinnering drager en elke geur heeft voor mij een eigen sfeer.

Dus een tutorial om met een geur bon bon de juiste sfeer te maken. En elke keer dat je de geur weer ruikt, hopelijk terug denkt aan een heerlijk dagje met veel aandacht voor alles om je heen. Geniet!

Om de sfeer te zetten a.s vrijdag met een soyawax geur bonbon voor in de oliebrander heb je nodig:

Soyawax
Geurolie ( etherisch of parfum olie )
Mica ( optioneel voor de liefelijke roze kleur )
Een theelepel
2 pannen ( waarbij 1 pan in het andere pannetje moet passen voor het badje van Marie )
Een ijsblokjeshouder, die van mij is gekocht bij de Ikea.

Alle ingrediënten kun je kopen bij de Kenk kruidenshop, maar ook op Etsy is veel te vinden.

Zet eerst een lekker muziekje op:

Voor de sceptici
En voor de romantici

Oke lets get this party started:

Zet een pan half vol met water op het vuur en breng het aan de kook. Als het water kookt, zet je het vuur uit of heel laag.

Vervolgens zet je de kleinere pan in de pan met gekookt water, zodat je de wax "au bain marie" kan smelten. Soya wax smelt op een hele lage temperatuur daarom is het ook zo geschikt voor de geur bonbons.

20 theelepels soya wax is genoeg voor 8 vakjes. Voor 1 geur bon bon heb je 3 theelepels soyawax nodig. ( Zo ongeveer dan, want ik ben niet zo van het afmeten )

Schep de soyawax in de bovenste pan.


Smelt de soyawax al roerend "au bain marie"
Als de soyawax gesmolten is haal je de pan uit de andere pan en druppel je de olie ( etherische of parfumolie ) in de gesmolten wax en roer je goed. Hoeveel druppels is afhankelijk van je eigen voorkeur. zo'n 10 drupjes per bonbon. Ik hou er van om zelf de geur te mengen. En heb oa; kamperfoelie, viooltjes, groene appel en munt gebruikt voor een frisse, liefelijke,  lente geur. Het druppelen van de olie doe je met de pan van het vuur omdat te hoge temperaturen de geur doen vervliegen.
Dit is de Mica die de geur bonbons roze zal kleuren. Mica is een mineraal, als de wax weer smelt in de oliebrander krijg je een soort glimmende olie massa door de Mica. De hoeveelheid Mica is ook persoonlijk, maar hou het bij max 3 tl per 8 bonbons. De mica droogt een stuk lichter op qua kleur.

Meng de Mica goed door de soyawax heen, zodat wax en Mica vermengen. Je kunt de pan eventueel weer in de pan met kokend water zetten als de soya al wat begint te stollen.
Gebruik bijvoorbeeld zoiets als een oude jus lepel om de soyawax in de vormpjes te gieten.
Giet de gesmolten wax in de vorm, giet helemaal voorin het vormpje, omdat de wax de neiging heeft om langs te lepel naar achter te glijden, naast je vormpje als je dat niet doet ;)
Laat de hartjes uitharden in de vorm en wip ze eruit.
1 soya wax geur bonbon ( of melt zoals ze ook wel heten ) is genoeg voor in je brander.
Het grote voordeel van je soyawax geurbonbonnetjes is dat je niet steeds water hoeft bij te vullen in je oliebrander. Als het waxinelichtje onderin je brander uit gaat stolt je wax weer. Het gaat dus nooit meer op, het nadeel is dus dat je de wax er uit moet halen als je een andere geur wil.  Maar je kunt natuurlijk ook olie druppelen op de wax als de geur langzaam is verdwenen.

Ik kreeg een goede tip voor het verwijderen van de wax voor een nieuw geurtje:
Als je de wax uit je brandertje wilt halen, (om bijv. Een ander geurtje er in te doen) en het lukt je niet omdat hij vast zit, leg je brandertje met wax even een paar minuutjes. In. In de vriezer, als je daarna je brandertje uit de vriezer haalt, dan wip je zo je wax uit je brandertje :)
Daarna in een ziplockzakje, zodat je hem later weer kunt gebruiken..


Geen zin om zelf aan de slag te gaan, maar wel graag een geur bonbonnetje hebben voor in je oliebrander? Laat een berichtje achter op mijn blog. Onder 2 van jullie verloot ik een aantal bonbonnetjes die ik vandaag gemaakt heb, met een mooie valentijnskaart ( ongeschreven ) Het pakje verstuur ik donderdag zodat deze als de post dat ook wil, vrijdag bij je in de bus ligt.

Hop via de Valentijn countdown rechts boven in mijn blog verder naar de vorige en volgende bijdrages van de Samenspinsels.http://samenspinsels.blogspot.nl/

16 opmerkingen:

 1. Heeey Nienke!
  Wat een leuke diy!
  Mag ik 1 klein tipje geven?
  Als je de wax uit je brandertje wilt halen, (om bijv. Een ander geurtje er in te doen) en het lukt je niet omdat hij vast zit, leg je brandertje met wax even een paar. In. In de vriezer, als je daarna je brandertje uit de vriezer haalt, dan wip je zo je wax uit je brandertje :)
  Daarna in een ziplockzakje, zodat je hem later weer kunt gebruiken..
  Fijne dag vandaag!
  Liefs,
  Kimmie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh ik zie dat ik Minuten ben vergeten te schrijven... "Leg je brandertje een paar MINUUTJES in de vriezer moet er staan...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat leuk! Het zelf maken lijkt me overigens ook errug leuk... nou ik wil wel meedoen met die verloting!

  Groetjes Lieske Baron :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk! Het zelf maken lijkt me overigens ook errug leuk... nou ik wil wel meedoen met die verloting!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat zal dat lekker ruiken! Waar kan ik zo'n brandertje kopen? Ik brandde wel eens wierook maar vind dat niet meer zo fijn. Misschien is dit wel wat voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk iets, ga ik ooit proberen, moet ik eerst een brandertje hebben haha. Tot gauw hoop ik! X Tim Leen en Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat leuk Nynke. Heb heb net begin januari een brandertje gekocht. Maar die om ze zelf te maken is natuurlijk heel handig! Groetjes je theelega Judith;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. leuk idee , ga zoiets op de zorgboerderij met de meiden proberen , liefs inge

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik waag ook een kansje. Al die creatieve ideeen wakkeren mijn creatieve brein ook aan. En dan met zo,n lekkere geur erbij en een mooi muziekje dan komt het helemaal goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Via Random.org heb ik de nummers in de 'hoed' gegooid en de 1ste en 3de opmerking ( excl ikke natuurlijk ) krijgen als het goed is vrijdag een pakje in de post.

  Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ontzettend leuk zeg!! Ik heb geen brandertje maar vind het idee super! liefs, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hé. hé, dat is wel een beetje snel, die lootjestrekking! Ik was een dagje weg, niet eerlijk.

  Overigens heb ik nu opeens heel veel zin om dit met chocola te doen. En dan daarna niet in een brandertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ja chocolade is ook lekker, en daar lijkt het ook erg op. Daar heb ik trouwens ook wel wat voor in huis, iets met cocosboter, cacao en honing mmmm.

  BeantwoordenVerwijderen