Daarom vandaag op mijn blog een tutorial om eikels te vilten en eventueel te verven, met planten die op dit moment bloeien of net uitgebloeid zijn en ander verfmateriaal dat je waarschijnlijk wel in huis hebt.
Wat heb je nodig om een eikel te vilten?
* merino lontwol ( in het wit, als je nog wil verven ) Dit kun je oa krijgen bij Meervilt
* heet water
* (olijf) zeep
* eikelhoedjes ( gewoon uit de natuur )
Op Youtube heb ik een filmpje gezet waar in beeld voor beeld wordt uitgelegd hoe ik de balletjes vilt. Hieronder schrijf ik kort op hoe het in z'n werk gaan. Maar klik ook op deze link om het filmpje te bekijken. De muziek onder de youtube tutorial is trouwens van Ane Brun.
Zorg dat je bakje heet water ( met wat zeep opgelost ) klaar staat.
Als je toevallig een pompom maker hebt van bijv Clover dan kan je stap 1 overslaan en je pompom maker gebruiken. Ik gebruik deze zelf ook om mijn eikels te maken, want dat vilt makkelijker. Je kunt deze oa krijgen bij de hobbydoos, maar je kan er ook 1 maken, net als vroeger met 2 ronde kartonnetjes.
Stap 1: Pak een stukje lontwol ( ongeveer 30 cm lang en 1 cm dik ), maak een knoop in het midden en wikkel de wol stevig om de knoop. Totdat je een balletje hebt, maak de wol helemaal op, zo kleeft de wol vanzelf aan elkaar.
Stap 2: ( optioneel, maar ozo handig ) Prik met een viltnaald ( een naald met weer haken, vast ook te krijgen bij Meervilt ) je balletje alvast wat stevig. Het prikken doe je op een schuimrubber blok of bijvoorbeeld op een spons. Denk er om altijd recht in de wol te prikken, anders breekt de naald.
Stap 3: Doop het bolletje in het hete zeep water ( maak je handen eventueel nog wat soppiger ) en rol eerst heeeeeel voorzichtig tussen je handen, alsof je soepballetjes aan het draaien bent. Als je voelt dat het balletje al wat begint te vilten ( steviger wordt ) kun je harder en steviger rollen. Zorg aan het eind van je vilt proces ervoor dat het balletje wat meer ovaal wordt.
Stap 4: Uitspoelen, laten drogen.
Nu zijn ze zo in het wit natuurlijk ook al heel mooi, dus je zou stap 5 over kunnen slaan en er direct een hoedje op plakken. ( of er eerst een klein gaatje inboren en een lusje door heen halen, zodat je de vilten eikeltjes in bijvoorbeel de kerstboom kan hangen. ) Maar stap 5 is veel te leuk. Want daar begint de magische pret, met de verborgen kleur van de plant.
Dus stap 5 het verven van de balletjes:
Je kunt dit heel bohemian doen, op een houtvuurtje in de tuin, maar natuurlijk ook gewoon in de keuken op gaspitje.
Maar eerst de paden op de lanen in, want in September vind je nog boerenwormkruid, uitgebloeide vlinderstruik bloemen en bijvoorbeeld schillen van walnoten. Ga je liever niet het gure herfstweer in of groeit dit alles niet in jouw buurt? Dan kun je ook de schillen van uien gebruiken.
Boerenwormkruid, kleurt geel of groenig.
De vlinderstruik ook geel, maar dan weer een iets andere tint ( meer ala banaan ).
Uienschillen kleuren oranje, geel of groen.
En met de schil van walnoten kun je bruintinten maken ( let op: heel potent dus handschoenen aan )
Zet een meerder pannen water op het vuur en laat het zachtjes koken met de eikels, en de stukken, schillen etc van de planten erbij ( eventueel in een zakje ) En in elke pan natuurlijk een andere plant. Zodat je allemaal verschillende nuances krijgt.
Nu kun je de kleuren wat versterken of veranderen door beitsmiddelen toe te voegen, andere pannen te gebruiken, roestige spijkers er in te stoppen of er een verzameling stuivers ( of zeg je tegenwoordig 5 cent? ) bij te gooien. Dit alles is namelijk van invloed op de kleur.
Dit heb je vast wel in je keuken; citroensap, getrokken thee of wijn.
Dit kun je bij je brouwsel gooien.
Wat ik zelf vaak gebruik is aluin ( versterkend ) of ijzersulfaat ( hier wordt het bij mij vaak ineens groen of bruin van )
Maar laat je lekker verassen, want dat is het leukste aan het verven met planten. Ook al wordt het meestal geel, is het toch leuk om te zien dat elke plant weer anders geel verft.
Laat alles lekker doorpruttelen ( er kan niet veel fout gaan omdat de eikels al gevilt zijn ) Schenk af en toe wat water bij. De eikels zijn klaar, als jij het mooi vind ( ze spoelen wat lichter uit )
Stap 6: Uitspoelen, drogen, hoedje er op en ooooh, je eigen vilten eikeltjes die niet wegrotten. Leuk tussen andere herfstigheid of in een vaas met een paar takken.
De vilt eikels op de foto zijn te koop in mijn webshop voor als je liever gaat webwinkel dan vilten.
zoooo leuk! ik heb gisteravond armbandjes geprobeerd te maken, volgens mij best gelukt :) vrees echt dat ik aangestoken ben met het viltvirus... :p
BeantwoordenVerwijderenhaha, dat is ook gewoon heel leuk om te doen!
BeantwoordenVerwijderenVandaag een heel erg grote zak vol met eikeldopjes gezocht. Ik weet niet of ze allemaal met een vilteikeltje erin zullen eindigen, maar het idee is zo leuk!!
BeantwoordenVerwijderenVan Susan een envelop vol met Amerikaanse eikeldopjes gekregen, die zijn groter en nog mooier!