maandag 24 juni 2013

Creatief Netwerken

Vrijdag 14 juni was er in Loppersum de aller eerste creatieve netwerkborrel uit de hoed van Harriët Stelt en ik. De bedoeling van deze avond was vooral om gezellig samen te komen, ervaringen uit te wisselen, elkaar helpen/versterken en wellicht gaan samenwerken.

De groep bestond uit diverse dames die van hobbymatig tot professioneel creatief bezig zijn. Het was een zeer gezellige en leerzame avond. En we zijn zeker van plan dit creatieve netwerken door te zetten. De locatie zal telkens ergens in het noorden van Nederland zijn, zodat het voor iedereen een keer goed te bereiken is. Elke netwerk avond zal een thema krijgen waardoor je van te voren kunt bepalen of het voor jouw die avond leuk is om langs te komen. Dat kan zijn met elkaar een workshop volgen maar dat kan een inspirerende spreker zijn of iemand die bijvoorbeeld helpt met je webshop vindbaar maken voor google. En we kunnen elkaar natuurlijk ook goed helpen. Door tips en trucs door te geven, advies te bieden etc.

Vrijdag is er een hele hoop besproken, en sinds ik niks heb opgeschreven hoop ik dat ik niks ga vergeten. Mocht je nog aanvullingen hebben ( ook als je niet bent geweest ) post dan een comment onderaan deze blogpost.

Wil je een uitnodig krijgen als we weer gaan creatief netwerken? Dat kan schrijf je in voor de nieuwsbrief je bent van harte welkom.

De prijs van mijn producten:
Deze is vaak heel lastig omdat je zelf je producten maakt. En je dit heel makkelijk af gaat, je niet altijd inziet dat je wel iets bijzonders doet en dat je daar ook een prijs voor mag vragen. Net als een loodgieter of een boekhouder een prijs vraagt voor wat hij goed kan. Dus wees niet bang om een goede prijs te vragen, ook als je hobbymatig bezig bent. Door de economie waar we nu in leven, zijn we ver verwijderd geraakt van de waarde van producten ( denk aan een action, hema, ikea ) Ik denk heel vaak, dat kan toch niet gemaakt zijn voor die prijs ( als je bijvoorbeeld een kledingstuk van 2,00 ziet liggen ) en nee dat kan ook niet, maar het gebeurt wel. Maar jij koopt geen duizenden meters stof in, en laat dit door je kinderen maken die 7 dagen per week 12 uur per dag werken voor zakje snoep aan het eind van de week. Jij maakt het zelf, en je moet rekeningen betalen. Dus jij bent die loodgieter of boekhouder en je mag voor jezelf een goede prijs vragen. Want dan pas kun je gaan leven van wat je doet, anders is het alleen een heleboel werk. Wil je meer weten over prijzen ga dan deze video bekijken van Megan en Tyra het is een echte mindset changer . En ook op youtube vind je vele leuke filmpjes van Megan Auman

Je producten verkopen aan winkels
Hoe zorg ik er voor dat winkels mijn producten willen kopen? het begint bij een goede prijs, want een winkelier wil de inkoop prijs keer 2,3 /2,5 doen. Dus jouw verkoop prijs moet zo zijn opgebouw dat als je dat deelt door 2,5 je nog steeds winst kan maken. Maak vervolgens een lijst met winkels waar je graag zou verkopen en loop met je producten naar binnen, of bel eerst om een afspraak te maken. Winkeliers zijn altijd opzoek naar iets unieks en onderscheidend, en als jouw product goed past in hun assortiment kom je niet ongelegen. Maar ga bijvoorbeeld niet op een zaterdag heen, want dat is de drukste dag van de week voor de meeste winkels. Vind je het spannend of lastig om je eigen product aan de man te brengen, laat het dan door iemand anders doen. Iemand anders kan altijd veel makkelijker verkopen dan jezelf, want je hebt het obstakel niet, dat je bang bent dat je arrogant overkomt. Wees goed voorbereid en neem een flinke voorraad mee, en wellicht een klein kadootje. Mocht de winkelier er nog even over nadenken of de persoon die er over gaat is er niet, dan kun je een herinnering achterlaten. 1 a 2 weken later kun je er nog eens achter na bellen.

                                                                Ketting van Knotsdesign

Boekhouding
Voor de wet ben je een bedrijf als je op regelmatige basis handelt in goederen, dit doe je dus als je een webshop hebt, verkoopt op markten etc. In zo'n geval ben je ook btw plichtig en moet je btw aangifte doen. Dat houdt in dat je de btw van je verkochte producten aan de belastingdienst betaald en dat je de btw van gekochte producten voor je bedrijf terug krijgt van de belasting dienst. Is de totaal som onder de 1340,00 btw per jaar dan hoef je niks te betalen, maar krijg je ook niks terug. Mocht dit elke jaren achter elkaar het geval zijn dan kun je de belastingdienst vragen of je mag worden vrijgesteld van deze aangifte. De btw aangifte staat los van je inkomstenbelasting dit moet je altijd doorgeven op je belasting aangifte. Wil je het naadje van de kous weten dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Paul Kloek trainer/belastingconsulent voor boekhoudcursus. Speciaal voor ons creatieve ondernemers heeft Paul van Adminiles een eenmalige aanbieding gedaan om de cursus op 1 dag begin juli (2013) te volgen ( datum wordt gezamenlijk geprikt ) Heb je interesse om deze boekhoudcursus te volgen zodat je een goede basis hebt voor een gezonde onderneming dan kun je mij voor eind juni (2013 ) een mailtje sturen.

Ook handig om te weten, dat voor aankopen onder de 100,00 je geen bon op naam hoeft te hebben. En dat je ook aankopen zonder bon kunt boeken ( bijv van een rommelmarkt ) maar als je geen bon hebt, heb je ook geen btw bewijs en kun je de btw niet terug vragen.

Verder mag je voor al je zakelijke km als je geen auto van de zaak hebt 19 cent per km noteren. Ook als je deze zakelijk km per fiets of benenwagen hebt afgelegd. Als je met de trein/bus reist kun je die kaartjes in je administratie plaatsen.

Ook was er een vraag over HBD en wat dat inhield sommige van ons kregen er een aanslag van anderen weer niet. Ik kreeg van Debby een mailtje met meer informatie over het hoofd bedrijfsschap detailhandel. Dit jaar wordt deze (gelukkig) afgeschaft. Helaas zullen sommigen er dit jaar nog last van hebben. Meer informatie is te vinden op http://www.hbd.nl


Etsy / zeldzaam mooi

Een eigen webshop open is heel erg leuk en je hebt veel sites waar je dat kan doen. Zoals mijnwebwinkel of Big cartel. Ook heb je verzamel sites voor creatievelingen zoals Da Wanda, Etsy en Zeldzaam mooi.

Ik verkoop zelf alleen op Etsy en Zeldzaam mooi dus zal daar kort iets over zeggen. Etsy is een Amerikaanse site waar duizenden leuke winkeltjes te vinden zijn van verkopers over de hele wereld. Het is een mooie laagdrempelige manier om je eigen webshop te beginnen. Je kunt voor 20 dollarcent een item plaatsen of hernieuwen en je betaald een percentage aan Etsy als je wat verkocht hebt en ook aan paypal, waar je geld binnenkomt. Het leuke aan Etsy is dat je heel veel informatie krijgt om je webshop succesvol te maken via email en online labs. Daarnaast is er een forum en zijn er teams waarbij je je kan aansluiten om vragen te stellen en elkaar te promoten. Etsy is een geweldige leerschool voor je webshop, ook als je al je eigen webshop hebt zou ik mij aanmelden bij Etsy, omdat je zo veel leert. En het is natuurlijk leuk als er een item van jouw naar New York of Athene gaat. Iedereen kan zich aanmelden op Etsy die handgemaakte producten maakt of hobby materiaal verkoopt.

                                                 Etsy

Zeldzaam mooi is een webshop waar alle winkels voor de klant 1 zijn omdat je alles in het zelfde winkelmandje kunt stoppen en maar 1 keer hoeft af te rekenen. Dat is een groot voordeel voor de klant en dus ook voor jouw. Bij andere verzamel sites zoals Etsy en Dawanda heeft elke winkel een eigen afreken punt en moet je dus alles apart afrekenen en overal verzendkosten betalen. Zeldzaam mooi selecteert de verkopers zelf, dat betekend dat de gemiddelde kwaliteit van de producten een stuk hoger ligt dan op andere sites. Op Zeldzaam mooi ga je dus pas verkopen als je serieus met je bedrijf bezig bent. Zeldzaam mooi is een Nederlands bedrijf opgericht door Ilse Richter. Zij is ook degene die je ondersteunt bij het opzetten van je webshop op Zeldzaam mooi. De eerste artikelen worden ook door haar geplaatst, vervolgens kun je er zelf meer bij plaatsen. Je kunt haar altijd bellen of mailen voor advies. En je krijgt ook adviezen terug over je shop omdat ze via Analytics alles bij houden. Daarnaast promoten ze je artikelen in diverse tijdschriften en online plekken. En heeft Zeldzaammooi.com het thuiswinkel keurmerk. Zeldzaam mooi richt zicht op de Benelux en Etsy vooral op de Amerikaanse markt. Bij Zeldzaam mooi betaal je jaarlijks een bedrag plus een percentage van je verkochte goederen. Dit bedrag is ongeveer gelijk aan wat je op Etsy kwijt bent aan kosten op jaarbasis, al lijkt het duurder.
                                         Zeldzaam mooi

Handige linkjes:
Handmadeology marketing tips voor de creatieve ondernemers
Creative minds facebook groep voor alle creatievelingen, om vragen te stellen, evenementen te plaatsen etc.
Etsy on sale Voor als je al een Etsy shop hebt, hier kun je je producten inplannen voor hernieuwen, tags veranderen in 1 keer, een sale plannen etc. Heel erg handig dus.
Creatief Groningen De site met alles op creatief gebied in de provincie Groningen, workshops, webshops, winkels, markten etc.

Post al je tips hieronder in de comments zodat we met z'n allen nog meer weten.

Ook zou het leuk zijn om elkaar te liken en volgen op social media dus plaats die link er ook bij.

Op pinterest ben ik een board begonnen met handgemaakt moois uit het Noorden waar iedereen op kan pinnen, stuur me een mail dan nodig ik je uit.

Je vind mij op Facebook, twitter, pinterest2 opmerkingen:

  1. Wat een superleuk idee, ik heb me ingeschreven voor de nieuwsbrief! Bedankt voor alle tips, leuk en handig. Laten we het Noorden maar flink promoten, we hebben ontzettend veel creatief talent!
    Groetjes, Kyra

    BeantwoordenVerwijderen