vrijdag 2 december 2011

DIY kerstboom versiering maken in Scandinavische stijl

Al maanden ben ik bezig met ideetjes op te doen voor de aankomende kerstetalage van A.R.T Groningen. Het thema is Scandinavië, dus prachtige winterse taferelen, natuur en nostalgie. In Scandinavië zie je voornamelijk traditionele bomen met veel versieringen en handgemaakte ornamenten.

Voor de bomen in de winkel heb ik een aantal brood deeg ornamenten gemaakt, ontzettend makkelijk en leuk om te maken ( ook met kinderen ) en deze nep koekjes geven direct een echt Scandinavische sfeer aan de boom. Voor meer leuke tips en inspiratie bezoek je de links onderaan deze blogpost.

Brooddeeg recept:
3 koppen witte bloem.
1 kop zout.
1-1/4 kop handwarm water.
1 theelepel slaolie, olijf olie oid

Doe de bloem in een kom, in het midden een kuiltje maken en daar het zout in doen. Het water bij het zout doen en door elkaar gaan mengen. Eerst het zout en dan langzaam steeds meer bloem erbij. Ook de slaolie er nu even doorheen gooien. Blijf het deeg zeker vijf minuten goed doorkneden tot het soepel aanvoelt en je er een gladde bal van kunt maken.

Als het deeg te droog is komen er scheurtjes in, dan iets water toevoegen. Als het nat en plakkerig aanvoelt gewoon iets bloem erbij doen.


Verwarm de oven voor op 100 graden. Het brooddeeg moet een aantal uren drogen ( dus niet bakken) in de oven. Na een uur kun je de oven op 150 graden celcius zetten en bijvoorbeeld nog 2 uur laten drogen tot ze helemaal hard zijn.



Ik heb bij de Ikea leuke vormpjes gevonden van Rendieren maar elke vorm is mogelijk natuurlijk. Rol het brood deeg uit met de deegroller en steek de vormen uit leg ze op de bakplaat ( met bakpapier erop ). Druk met bijvoorbeeld de achterkant van een thee lepetje een gaatje op de plek waar je later het strikje wilt hebben.


Ze ook leuk zonder strikjes als koekjes op een schaaltje. Of als je ze wat dunner en kleiner maakt als gift tags aan cadeautjes.

Hieronder nog 2 tips voor het versieren van een boom in Scandinavische stijl. Styl de boom af met lekker veel rode en zilveren ballen, dennenappels en houten/rieten ornamenten.

Bij Eexterhout vind je deze geweldige gevilte harten van vintage dekens om in de boom oid te hangen.

En via deze link vind je leuke tutorials voor papieren kerstballen, maar zoek ook eens verder op de site naar andere leuke ideeen.

Veel plezier met het versieren deze kerst!

4 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee met dat zoute deeg. Kan je ze volgend jaar dan weer gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. super!!! dat hadden we dus ook prima in de adventkalender kunnen gebruiken!!!!! jammer, kans gemist (of nu snel eraf halen en dan bij ons als reserve, want dat kunnen we wel gebruiken ;-)
    Die winkels zullen er super uitzien!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk! Die vormpjes heb ik ook, dus ga ik ze denk ik ook maar eens maken binnenkort!

    BeantwoordenVerwijderen