maandag 12 november 2012

Kleuren combineren: Oranje

Ik heb altijd een sterke voorkeur voor kleur gehad, tijdens mij werk als verkoop adviseuse en etaleur, en vooral bij het maken van mijn accessoires. Het liefst werk ik met opvallende en bijzondere combinaties. Omdat het niet altijd makkelijk is om direct te bedenken welke kleur leuk past bij de kleuren die je thuis al hebt aan kleding en accessoires wil ik op mijn blog wat extra aandacht geven aan de verschillende kleuren. En wat de mogelijkheden zijn en wat ze uitstralen.

 
Hoedje 'A great hat day'  verkrijgbaar op www.hoodwinked.nl
 
Oranje: Een vrolijke warme en opvallende kleur. Direct op de huid zeer geschikt voor *Herfst en Lente types, maar door diverse combinaties met andere kleuren voor iedereen goed te combineren.
 
kleurwaaier voor herfst type
 
Ik zelf combineer graag in contrasten of complimenterende combinaties. Natuurlijk kleuren de meeste tinten goed bij zwart, maar dat is wel erg voor de hand liggend, bovendien is zwart voor de meeste mensen een te harde kleur en geeft deze combinatie een streng contrast. Door te combineren met kleur, krijg je een harmonieuzer geheel en een zachtere look.
 
 
Hieronder een paar kleur suggesties die je zowel als accent ( accessoires ) of als groot kleurvlak (kledingstuk ) kunt gebruiken, afhankelijk van je persoonlijkheid of 'mood'
 
 
 
Blauwtinten complimenteren oranje, dat wil zeggen dat deze kleurcombinatie beide tinten intenser en opvallender maakt. Alle blauwtinten zijn mooi bij oranje van grijs-blauw tot zee-blauw.
 
 
Door het felle oranje van het hoedje op de bovenste foto te combineren met de een zachtere of diepere aarde tint, krijg je een rustige combinatie. Kleuren combineren die in elkaars verlengde liggen noemt men ton sur ton. Deze manier van kleuren combineren is zeer geschikt als je niet zo lang bent.
 
 
Donkergroene, bruine en diverse grijstinten zijn zeer geschikt als je een keer geen zwart wilt. Deze tinten combineren goed met vrijwel elke kleur maar geven een zachtere en uniekere uitstraling dan altijd maar dat zwart. Heel donker paars of aubergine is ook een prima vervanging voor zwart.
 
 
 
Zoals ik al eerder zij hou ik zelf wel van gewaagdere combinaties zoals bijvoorbeeld met diverse paars of roze tinten zoals; fuchsia, cyclaam, violet, framboos of magenta.
 
 
 
Ook de warme groen en geel tinten die je terug vind in het kleuren palet van herfst en lente types maken de combinatie met oranje een harmonieus geheel. De natuur laat je ook veel zien, kijk maar eens naar buiten. (diep) Oranje is een echte herfst kleur alle tinten die je in de herfst buiten ziet, zoals het paars van de aster, geel tot rood tinten van de bladeren, paddestoelen in al hun schakeringen en de ijsblauwe tot grijze tinten van de lucht.
 
Herfsttypes: dragen warme en gedekte kleuren met een gele ondertoon. De combinatie met legergroen is een typische herfst combinatie
 
Lente types: dragen lichte en zachte kleuren met een gele ondertoon. De combinatie met geel en groentinten zoals limoen en gras zijn typische lente combinaties.
 
kleurenpalet van een lente type
 
Wintertypes: dragen heldere en krachtige kleuren met een blauwe ondertoon. Oranje is geen winter kleur maar geeft wel een typische winter combinatie door contrast tinten als blauw, paars en roze te kiezen.
 
Zomertypes: dragen zachte en gedekte kleuren met een blauwe ondertoon. Oranje komt ook in het zomer palet niet voor maar door te combineren met grijstinten en zachte blauw, paars en roze tinten kun je deze tint toch goed dragen.
 
Er zijn wat mij betreft geen vaste regels, welke je kleuren je wel of niet kan dragen of combineren. Het gaat er vooral om dat je jezelf lekker voelt in wat je draagt. Want als je je goed voelt straal je dat ook uit! 
 
Tips: vind je een kleur mooi? maar staat deze je niet, draag de kleur dan niet direct in het gezicht maar onderbreek deze door middel van een accessoire. Of kies de kleur voor kledingstukken of accessoires die niet dicht bij je gezicht zitten zoals, broeken, rokken, tassen of schoenen.
 
Als je eenmaal kleuren hebt gevonden die je goed staan, merk je ook dat het combineren een stuk makkelijk wordt, omdat de kleuren onderling vaak ook goed bij elkaar passen. Ga daarom niet mee in elke modegril maar kies de kleur die bij je past en waar je je goed bij voelt.
 
 
Oranje is een geweldige kleur om te combineren omdat deze vrijwel bij elke tint past. Oranje is ook heel geschikt als accent kleur omdat deze opvallend en sprankelend is. Er zijn natuurlijk veel meer combinaties mogelijk dan hier vermeld, probeer het maar eens uit!
 
Oranje in combinatie met aubergine, geel en violet, artikelen verkrijgbaar op www.hoodwinked.nl
 
Door op de linkjes te klikken onder de foto's wordt je geleid naar diverse webshops waar de producten te koop zijn.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

1 opmerking:

  1. wauw, wat een werk maakte je van dit blogje!!! zal eens goed over mijn type gaan nadenken

    BeantwoordenVerwijderen