maandag 4 maart 2013

Tips and tricks: Product presentatie op een markt


Een kraam leuk aankleden kan best een uitdaging zijn, zeker als je voor het eerst op een markt gaat staan. Maar ook omdat de formaten van je stand en je eigen assortiment wisselen per keer. En iedere keer wordt je kraam weer een stukje mooier en ontdek je weer iets wat je de volgende keer niet moet vergeten. Ik weet nog dat het tijdens 1 van mijn eerste markten stortregende en ik ter plekke naar een winkel ben gerent voor klemmen en een zeil, want daar had ik nog niet eerder aan gedacht.

Deze blogpost gaat dan ook over allerlei tips en trics om je kraam leuk aan te kleden, je spullen te etaleren, leuke display ideeën en diverse praktische zaken.  Mijn kraam is nog steeds niet zoals ik het graag zou zien, maar het hoeft ook niet in 1 keer allemaal goed. Door langzaam te ontdekken wat je leuk, handig en mooi vind vorm je vanzelf een verkoop plek die goed bij je past.

De kraam van Eexterhout, displays van hout met vilten producten.

Herkenbaarheid: Wie ben je, wat verkoop je en hoe onthouden we je? Zorg dat je altijd visite kaartjes bij je hebt en dat deze ook in je kraam liggen voor klanten die niet nu maar later willen kopen/snuffelen. Een mooie banner of naam bord is een absolute plus. Zo weet iedereen direct wie je bent. Je kunt deze laten drukken in dezelfde stijl als je visite kaartjes, maar creatief als je bent kan je deze natuurlijk ook zelf maken of laten maken door een collega/kennis/vriendin. Het is leuk om de stijl van je website of product te gebruiken voor de uitstraling van je kraam. Heb je veel natuurlijk producten dan kan bijvoorbeeld een naam bord van hout je look versterken of als Quiltster een banner gemaakt van diverse lapjes stof?
Jootje Styling heeft haar naam er op genaaid.

De basis: Een mooie ondergrond voor je producten. Dit kan de kraam zelf zijn maar ook een mooie lap stof ( tot aan de grond, want dan je onder je kraam je lege kratten kwijt ) Omdat je de lap van markt tot markt meesleept kun je het beste kiezen voor syntetisch materiaal zodat het niet kreukt. Velours is een fijne stof maar heeft een hele uitgesproken uitstraling, je zou daarom ook de achterkant kunnen gebruiken. Het voordeel van velours is dat het niet rafelt. Tip: Neem je producten mee naar de stoffenwinkel om te kijken hoe ze uitkomen op bepaalde kleuren en materialen. Ook is het handig dat je stof zwaar is of dat je deze verzwaard of strak om de kraam spant tegen het opwaaien. Vergeet ook de achterkant en eventueel een zijkant van je kraam niet aan te kleden met zeilen, tegen wind en regen ( het scheelt echt een jas ) en om deze vast te zetten neem je klemmen, haringen en touw mee en misschien zelf een paar bakstenen. Maar zet het nooit te vast, want de kans is groot dat je dan bij een windvlaag de lucht in gaat.

Een print op de voorkant van je kleed geeft een leuk effect en een wit achterzeil geeft een rust en nog voldoende licht. Dit is de kraam van Silly Workshops

Het etaleren van je product: Om een kraam aantrekkelijk te maken is het natuurlijk belangrijk je spullen zo leuk mogelijk te etaleren. En er voor te zorgen dat de kraam niet te leeg of juist propvol is. Door gebruik te maken van verschillende hoogtes maak je je kraam dynamischer, passen er meer spullen in en gebeurt er op diverse plekken wat. Waardoor het interessanter wordt om bij jouw kraam te komen kijken. Denk ook aan het opvullen van je producten een kussen hoes met kussen er in of een tas gevuld met proppen springt meer in het oog dan iets wat plat ligt. Bovendien laat je zien hoe het er in gebruik uit zou zien. Het is leuk om bij het etaleren te denken aan thema's, contrasterende en versterkende displays en dat je je klant een inspireert door gebruiks-ideeën te tonen.

 De knallende accessoires van rubber, fimoklei en leer van Knotsdesign op een rustige achtergrond van natuurlijk materialen.

Rust reinheid en regelmaat ;) : Niemand houdt van een rommelige en onoverzichtelijke kraam, want dat kun je niet zien snel genoeg zien wat je eventueel allemaal zou willen kopen. Tenzij er alles voor 1 euro bovenstaat natuurlijk, dan willen we best even graaien. Maar we gaan er maar vanuit dat op een leuke handgemaakt markt op fair niet snel het geval zal zijn. Doordat de meeste van je producten handgemaakt, vintage etc zijn is het soms lastig een rustig geheel te krijgen. Een goede tip die je ook vaak in woontijdschriften ziet ( let maar eens op ) is je producten op materiaal, kleur of vorm groeperen op die manier creëer je weer rust. Want onze hersenen maken graag combinaties.

Alles in groepjes, heel fijn voor het oog. Ik weet alleen niet meer van wie deze leuke kraam is, als jij het wel weet, vertel het me! 

Ook weet ik niet meer van wie deze leuke poppetjes zijn maar ze zitten en liggen er erg leuk bij!

Display idee!: Een leuke display voor je spullen hoeft niet duur te zijn bij Xenos of Ikea heb je tal van basic spullen die met een beetje fantasy ook een heel ander doeleinde kunnen dienen. Ook zijn tweedehands winkel en marktplaats een goede bron van origineel display materiaal. Op Pinterest ben ik aan het pinnen geslagen op een board met diverse ideeën. Maar je wil je geen breuk sjouwen met je aankleding, dus denk bij het kiezen van je displays ook aan 'hoe neem ik het mee' Een hele goede tip die ik ooit van iemand kreeg, verpak je producten in je display. Bijvoorbeeld een koffer, aardappelkistjes etc.


Soms is het ook leuk om bij je buren te shoppen, jij maakt bijvoorbeeld  hele leuke bloemen en je buuf verkoopt van die leuke vaasjes, een match is gauw gemaakt. Het is sowieso erg gezellig om contact te hebben met mede standhouders, voor als je moet plassen, maar ook om ervaringen uit te wisselen.

Dan nog wat praktische zaken: Je hebt een plek nodig voor je kassa, uit het oog van de klant. De krantenkapper mijn collega's op de Etsy Bazaar @ Lowlands hadden een heel leuk short genaaid, waar een stiekem vakje in zat voor het wisselgeld. Naast dat het super praktisch was, zag het er heel leuk uit en waren ze door hun 'uniform' een mooi geheel met hun kraam. Verder heb je natuurlijk ook inpakmateriaal/tasjes nodig met plakband, stickers, nietjes. Een pen met een opschrijfboekje voor al je verkopen en misschien nog een boekje in je kraam voor geïnteresseerden die op de hoogte willen blijven van al jouw avonturen.

De krantenkapper op Lowlands

Sta je op een markt tijdens de koude maanden, dat is een thermoskan met iets warms erg fijn, en neem een stuk karton of piepschuim mee om op te staan, dan trekt de kou niet zo in je voeten. Ook kan je een stuk transparant plastic meenemen om je producten te beschermen als het ineens gaat hozen. Neem ook een hamer, een mesje en een schaar mee, voor je weet maar nooit. En natuurlijk een fototoestel om je mooie kraam op de foto te zetten.

Op 1 van de Etsy forums is er een hele discussie gaande over wat je juist wel, en wat juist echt niet moet doen bij je kraam. Er zaten een paar zeer bruikbare tips tussen.
* Wees geinteresseerd! een smsende of 'te druk voor de klant' uitstraling is a no no
* rook je? Doe dat dan niet direct bij je kraam maar ga een ommetje maken of doe het er achter
* zorg dat je overal prijzen bij hebt staan of aan bevestigd hebt.
* Wees vrolijk en open, ook al heb je het koud, ben je moe, of verkoop je slecht. Een spontane en gezellige uitstraling is altijd goed!
* Heb je het heel druk, vergeet dan niet wachtende klanten te laten merken dat je ze gezien hebt, door te groeten of een knikje. Het zou zonde zijn als ze doorlopen omdat het allemaal te lang duurt. Als je gezien bent, duurt het wachten psychologisch gezien minder lang.

Verkopen doe je met een lach :)

Ook vond ik op het forum, veel vragen over hoeveel voorraad je mee moet nemen en vond een aantal rekensommetjes. Mijn doel is altijd om 3x mijn standgeld te verdienen (incl reiskosten en wat lekkers) Omdat dan te verdienen moet je kraam niet te leeg zijn dus probeer ik vervolgens het dubbele aan wat ik wil gaan verdienen te maken. En deze klonk ook erg logisch: Je moet 10 % nemen van het verwachte bezoekers aantal, dat is het aantal wat bij jouw kraam komt kijken, daar neem je weer 10 % van en dat is wat je gaat verkopen. Ik heb geen idee of het ook echt zo werkt, want er zijn veel dingen van invloed op de verkoop, zoals het weer, tijd van de maand, of je doelgroep er is etc. Maar op deze manier kun je wel inschatten hoeveel je ongeveer mee moet nemen.

Je kunt natuurlijk ook alleen je dakje gebruiken en je plek zelf indelen met tafels en kleding rekken, zoals Sloppop dat doet.


Dit is ook nog een leuke site voor inspiratie > craft shows
Ook kreeg ik nog een tip van de Etsy winkel van Aura Rose, ik heb haar tekst niet vertaald omdat ik vind dat het in het Amerikaans het best tot zijn recht komt.

To come up with YOUR Brand, imagine the feeling you want the items you are selling to invoke.
Do you want your sock monkeys to cause a person to smile and want to cuddle one?
Do your Gothic arm warmers inspire an impulse buy from a clubbing dark-fashion maven?

I designed my own shop banner and website:
to reflect tropical fantasies and spiritual abundance. I incorporated symbols that reminded me of these things, like roses, peacock feathers and mermaids. Notice how the two are easily identifiable as companion sites. I have created an image that I repetitively use on all company items - business cards, store packaging, etc. From a distance, one can recognize an item from my company in a store because of this branding.
Please feel free to Like my facebook page

Aura Rose

Zo dat waren alle tips and trics, ik ben heel erg benieuwd hoe jullie het doen, misschien heb jezelf nog een leuke tip of ervaring om te delen. Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat of een link naar foto's zodat ik deze kan pinnen.


14 opmerkingen:

 1. Grappig, wij hebben vorige week toevallig ook een soortgelijk overzicht geplaatst op onze website http://dvrevenementen.blogspot.nl/p/tips-voor-standhouders.html
  Heb uit jouw overzicht het stukje 'gepikt' over het roken. Als niet-roker had ik daar nog niet aan gedacht.

  (In je tekst zeg je trouwens dat je buiten een stuk karton op de grond moet zodat je geen warme voeten krijgt.... Ik neem aan dat je 'koude' voeten bedoeld.... ;o)

  Groetjes,
  Angelique van Rixel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dankje voor de opmerking, het is heel erg ikke om precies het tegenovergestelde te typen dan dat ik bedoel ( heb het direct veranderd ) en ga ook even kijken bij jouw blogpost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nynke, je bent echt een creatieve duizendpoot. Nu kan ik, naast je prachtige kollen en andere viltschatten, ook nog bij je terecht voor een workshop standhouden. Dank je wel voor al deze tips!
  Groetjes, Kyra

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt voor de tips! Wat ik vorige keer miste was een goed stevig zeil voor de achterkant. Ik had een dun stuk, dat was goedkoper maar ook een stuk onhandiger. Groetjes Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. heel duidelijk overzicht, dankjewel!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit had ik moeten weten voordat ik op 22 december 2012 (in een opwelling)naar de Swan in Rotterdam ging:)
  Jammer dat ik nu pas via Etsy op jouw site kom.
  Ben pas eind vorig jaar begonnen met m'n webshop...maar organiseer je ook in de Randstad/Utrecht dit soort markten?
  Heb me in ieder geval voor je nieuwsbrief ingeschreven.
  groetjes,
  Letty/Elle-Bee/Spinarosalina

  BeantwoordenVerwijderen
 7. hi Letty,

  Ik organiseer niet in de randstad ( de dichtstbijzijnde is de Het Zeldzaam mooie evenement in Schalkhaar ( bij Deventer ). In Utrecht heb je de Utrechtse fabriek geloof ik en in Amsterdam de Sunday market. En volgens mij ook in Rotterdam bizar bazar. Ik heb nog nooit op 1 van deze markten gestaan, maar standhouders van Diezijn leuk! wel. Succes met je webshop en de markten. En kom anders gezellig naar Groningen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. leuk stukje! ik stuur je nog een foto van mijn kraam, zoals je zegt, hewt wordt elke keer beter ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Some really great tips Nynke. Here are a couple of mine.

  I sell children's items and find having a bowl of free sweeties helps lure over the kids (and parents) to look at what I have to offer.

  Try not to over clutter your stall, and keep some spare products packed to fill up your stall as items sell.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bedankt voor alle tips Nynke! In juni sta ik voor het eerst op de markt en dan is zo'n overzicht ideaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk om te horen en succes met je eerste markt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik vond deze artikelen nog over het staan op een craftmarket. Het is van een Amerikaanse blogger dus niet alles is relevant, maar zeker leuk om te lezen.

  Finding craft shows:
  brittanysbest.com/2011/03/vendor-virgin-finding-craft-shows/

  Applying:
  brittanysbest.com/2011/04/vendor-virgin%c2%a0applying-for-craft-shows/

  Preparing:
  brittanysbest.com/2011/04/vendor-virgin-preparing-for-the-show/

  Working:
  brittanysbest.com/2011/04/vendor-virgin-working-the-craft-show/

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuke tips, ik sta sinds kort en leer nog steeds. Vorig jaar ging het ook fout het was de eerste keer. Een creabeurs bleek meer een rommelmarkt en er was weinig reclame gemaakt. En een paar honderd meter verder was een gratis markt. Nu 40 mensen gezien en dan verkoop je niets. Dus het zoeken naar de juiste beurs is ook moeilijk en kan geld kosten. En kraampje kan 20 tot 200 euro kosten voor twee dagen. Soms nog meer. Nog zonder elektra. Ik maak zelf handgemaakte dingen van hout voor poppenhuizen en nu voor de kerst waxinelichtje en kerst stalletjes. Nu maar zien of ik wat verkoop. Maar wat ik nog mis is hoe bepaal je de prijs. Ik maakt alles zelf, en ja de uren worden niet allemaal betaald dat weet ik. Maar zeker nu is het gouw te duur. Maar ik ga het ook niet verkopen voor de Chinese prijzen. Daarvoor heb ik niet eens het materiaal. En een volle kraam is leuk maar ik moet het nog wel maken. Want alles maakt ik zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi
   Het is inderdaad lastig om de juiste markt te vinden, en dan moet het publiek die dag ook nog eens goed zijn. Het beste werkt en markt die op jouw toegespits is dus markten met handgemaakte producten maar in jouw geval ook verzamel of hobby beurzen voor poppenhuizen ( ik ben trouwens gek op poppenhuizen ) En markten rond Sinterklaas is ook vaak goed. Braderieen ed kun je overslaan, daar snapt het publiek niet wat voor waarde jouw producten hebben. Daarnaast is de verkoop nooit te voorspellen, zorg er daarom voor dat je veel reclame materiaal bij je hebt om uit te delen, wellicht denken ze een andere keer aan je. Ik heb ook een bericht geplaatst over de meer zakelijke aspecten zoals prijzen Die vind je hier http://hoodwinked-diezijnleuk.blogspot.nl/2013/06/creatief-netwerken.html Succes met de verkoop!

   Verwijderen