donderdag 5 december 2013

Samenspinsels Advent kalender: DIY vilt een bloem

Ken je die leuke advent kalenders, met van die kleine deurtjes erin. Achter elk deurtje zit een leuke verrassing. De DIY van vandaag is zo'n deurtje want "Samenspinsels" een initiatief van creatieve en ondernemende blogsters heeft wederom een online advent kalender opgezet ( via de kalender onderaan deze post  en rechts op mijn blog, kun je elke dag een ander vakje openen )

De Samenspinsels Online Adventskalender is een geweldige tournee langs 24 gratis creatieve tutorials, patronen, give aways, printables, adviezen en andere inspirerende verrassingen. De eerste 5 vakjes zijn al open en waren super leuk ( dus ga gauw kijken als je de kalender nu pas ontdekt )

Mijn verrassing voor vandaag is een uitgebreide tutorial om een dubbele bloem te vilten, die je vervolgens op kan spelden, of ter decoratie kan gebruiken in je kerstboom, op een schaal met kerstballen of op een presentje.
En het is tegelijk ook een cadeautje want per elke 20 comments op deze blogpost verloot ik een pakketje om zelf aan de slag te gaan. De pakketjes worden verloot op 20 december, zodat ze nog voor de kerst bij je zijn aangekomen. 

Wat is vilten: Vilten is het door wrijving, water en zeep, losse wol tot een geheel maken. Door het vilten maak je van losse wol, vilt, een stevige stof die niet weer uit elkaar te trekken is ( Is dit wel het geval, dan is het niet lang genoeg door gevilt ) Door de wrijving, zeep en heet water, krimpt de wol in elkaar en grijpen de vezels in elkaar een beetje zoals haar dat in de knoop raakt. Misschien heb je weleens per ongeluk iets laten vervilten door een wollen trui verkeerd te wassen.

Wat heb je nodig: Merino lontwol (kleur(en) naar eigen keuze,  uit 25 gram kun je 3 bloemen halen ), bubbeltjes plastic, een schaar, een handdoek, warm/heet water, zeep ( maakt niet uit wat voor soort, ik werk zelf het liefste met olijfzeep ) en ook een speld, elastiek oid als je het als accessoire wilt gebruiken.

De bloem op de foto is een voorbeeld, je kunt natuurlijk diverse kleuren wol tegelijk gebruiken of andere vezels er aan toevoegen. Zoals zijde, woolneps, Angelina, Soya, bananafiber, hennep etc etc.

Als je een enkele bloem wilt maken kun je dezelfde vilt tutorial gebruiken maar laat je simpel weg de 2de laag achterwege en leg je je versieringen direct op de bovenkant van de eerste laag.


1:  Knip 2 stukken uit je bubbeltjes plastic ( ongeveer a4 formaat ) En houdt een stukje over om later een rondje van +/- 15 cm uit te knippen. Heb je geen bubbeltjes plastic? Dan kun je ook gewoon plastic gebruiken van bijvoorbeeld een vuilniszak. De Bubbeltjes helpen in het viltproces en in het weglaten lopen van water maar zijn niet essentieel.

2:  Leg een stuk plastic met de bubbeltjes naar boven gericht op je tafel, dit is is je werkgebied.

3:  Trek uit je merino lontwol dunne plukjes wol en leg deze radiaal op het  plastic.  De wol trek je er het makkelijkst uit door zachtjes te trekken. Ik splits de lont altijd in 2en zodat ik dunnere plukjes kan leggen, waardoor het geheel egaler wordt. Hoe dunner je legt, hoe meer je wol krimpt ( soms wel meer dan de helft ) Leg je dikker dan krimpt de bloem minder. Leg je wol 30 tot 50 % groter dan je je bloem wilt hebben. Zorg ervoor dat je de plukjes als dakpannetjes over elkaar heen legt, elk plukje overlapt/raakt het plukje naast hem iets. Zo kunnen de vezels in het vilt proces elkaar grijpen en ontstaan er geen gaten.

1ste laag leg je radiaal.

4: leg de 2de horizontaal op de eerste laag en 3de laag verticaal . Zorg dat er geen gaten meer zichtbaar zijn, want waar nu geen wol ligt, zitten straks gaten of dunne plekken.

De 2de laag leg je horizontaal
En de 3de laag leg je verticaal, nu heb je een mooi bedekt rondje.
5: In deze fase heb ik een paar plukjes in het midden van het rondje gelegd ( het bloem hartje ) maar je kunt ook langere sliertjes neerleggen, de bovenste laag is de laag die je straks (gedeeltelijk) ziet. Als je ander vezels wilt gebruiken, kun je deze er nu op leggen.


6:  Sproei het geheel voorzichtig nat met warm/heet zeep water ( hoe heter het water hoe sneller het vervilt ) Dit kan je doen met een balbruiser, maar ook met een gietertje of met een afwasborstel ( spetter van een afstandje water op de wol )

Maak het nat met heet water waar al wat zeep in zit.

7: Leg je andere stuk bubbeltjes plastic op je wol met de bubbeltjes naar beneden. Sproei ook daar lekker zepig water overheen. Dit doe je zodat je straks met je handen makkelijk over het plastic glijd en daarmee voorkomt dat de wol er onder gaat schuiven. Het plastic laagje is ook, zodat je het begin van het viltproces rustig en voorzichtig kunt beginnen zonder dat de wol aan je hand plakt.

leg plastic over je wol en sproei het nat.
8: wrijf met je handen over het plastic zodat het water onder je plastic goed wordt verdeelt over de wol, alles moet nat zijn en de lucht moet uit de wol gedrukt.

9: Vervolgens haal je het plastic weer voorzichtig van je wol af, eventueel kun je de randjes van je wol naar binnen vouwen om zo een mooier rondje te krijgen. Je kunt ze ook laten liggen voor een grilliger randje.

De wol terug vouwen of zo laten.
10:  Je knipt nu een rondje uit het plastic net iets groter dan je gelegde wol. Knip ook een gaatje in het midden ten grote van een 2 euro munt. Deze leg je op de wol met het gaatje in het midden ( hartje van de bloem ) En herhaal stap 3 t/m 9

11: Deze stap is optioneel als je woolneps in huis hebt ( misschien kun je het ook doen met kleine stukjes gesponnen wol ) Woolneps zijn kleine restje wol in bolletjes vorm. Leg er altijd wat meer op dan je uiteindelijke wilt hebben, omdat er weer een paar los komen tijdens het vilten. Als je geen woolneps oid hebt geen probleem. Je bloem wordt ook zonder mooi, eventueel kun je er later altijd nog kleine kraaltjes op naaien. Op de onderste foto's is dat het gele gedeelte.

 12: Nu gaat het viltproces beginnen. Leg je 2de stuk plastic boven op je project.  Maak het plastic weer nat en zepig en herhaal stap 8. Maar druk en wrijf nu ook wat steviger, dit doe je met je handpalmen. De wol er onder moet niet verschuiven. Doe dit ongeveer 5 minuten

13: Draai het geheel om.  Daarom was het handig dat je zowel boven als onder plastic hebt liggen, dit maakt het omgooien makkelijker. Wrijf nu ook de achterkant van je bloem zoals in stap 12.

14: Draai weer om. Haal je bovenste velletje plastic eraf, zeep je handen goed in en wrijf heel zachtjes met je handpalmen over de wol. Je voelt nu al dat de wol langzaam vervilt.

15: Vouw de randen van je bloem naar het midden, houdt je vingers op het midden gedrukt en haal het ronde plastic malletje er voorzichtig overheen. Het is de bedoeling dat de bloem in het midden vast gaat zitten, vandaar dat je die 2 stukken op elkaar houdt. Als ze van elkaar af gaan wordt het moeilijker om ze aan elkaar te vilten. Het is geen probleem als ze toch los komen. Je kunt ze altijd met een viltnaald ( naald met weerhaken ) aan elkaar prikken, of aan elkaar naaien ( met een gewone naald, vanzelfsprekend )


vouw de wol naar het midden toe.En haal het plastic rondje er voorzichtig vanaf.

16:  Knijp de bloem voorzichtig uit. En leg 'm weer vlak neer op je plastic spuit ietsje nat met zeep water en rol de wol op als een pannenkoekje. Rol nu voorzichtig heen en weer, een tel of 10. Het rollen doe je door er geen druk op uit te oefenen. In deze fase is de wol nog steeds wol en is voorzichtigheid een must.

17:  Rol de bloem weer plat uit en haal voorzichtig de bovenste laag van de bloem los, die nu iets aan de onderste laag is gaan vilten. Maar laat het midden vast zitten ( het kan zijn dat het midden nog niet vast zit, dit geeft niet. Je doet gewoon net als of het al vast zit ) Je maakt dus als het ware een rondje rond het hartje met je handen.

Haal de randjes weer los van het onderste gedeelte maar laat het midden met rust.

18:  Herhaal stap 16, maar rol nu een andere kant op. De richtig die je oprolt krimpt de wol. Is je bloem bijvoorbeeld meer rechthoekig, rol dan net zo lang die kant op tot dat deze weer gelijk is . Doe dit een aantal keren. Je voelt dat de wol steeds meer vilt wordt.

19: Je wol is nu vilt aan het worden, het wordt steviger en minder fuzzy. Dus we gaan de laatste fase in . Vouw je bloem in een driehoekje. Ik doe dit meestal door mijn vinger in het midden te stekken en de bloem over mijn vinger te laten vallen. Ik trek het vilt weer van mijn vinger en rol het driehoekje stevig tussen mijn handen, een tel of 10 lang.  Als je de bloem weer open haalt ( en ook de randjes weer even los maakt ) zie je dat ze in een toetervorm gaat staan.

In een driehoekje gevouwen.


20: Knip nu met je schaar in zowel de onderste als de bovenste laag 3 knipjes, iets minder groot dan je ze wil hebben. Want door het vilten worden de knipjes groter. De knipje zijn er voor om je bloem, de bloemblaadjes te geven. De bovenste knipjes, knip je dus net tussen de knipjes in van de onderste laag ( volg je me nog? )

Knip knip
21: De 1 na laatste fase, het vollen van de wol. Maak van de bloem een propje en wrijf stevig tussen je handen, er mee gooien mag ook. Maak af en toe weer en toeter en wissel de processen af ( rollen, kneden, gooien, vormen, ophalen en loshalen, vergeet vooral niet af en toe los te halen ) Dompel ook af en toe weer in het warme water ( een warme bloem vilt sneller )

22: Uitspoelen maar en vorm de bloem in je hand door het te verfrommelen er aan te trekken, beetje in te duwen etc. De wol is nu vilt dus het kan wat hebben. Het is eigenlijk een soort kleien maar dan met vilt.

23: En laten drogen. De bloem droogt op de manier waarop jij 'm nat hebt gevormd.

Heel veel plezier met het vilten en het openen van de volgende vakjes.

Leuk! :Je kunt de Samenspinsels Advent kalender ook op je eigen blog plaatsen door de code op te vragen onder de kalender, die code plak je vervolgens in je blog bericht en tadaa!
27 opmerkingen:

 1. wauw Nynke, wat een super uitleg!! dankjewel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, heel gaaf! Ga ik zeker eens proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige tutorial. Ik won ooit via een giveaway 2 kleurtjes wolvilt, maar ik heb er nooit iets mee gedaan. Dit lijkt me een ideaal projectje om eens te proberen! Hartelijk bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtig. Mooi om te zien hoe je zo'n bloem maakt. Het lijkt een heel werk. Maar het resulaat is er ook naar. Erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn, zo'n uitgebreide uitleg, dank je wel!

  Groetjes Lobke
  iets-unieks.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb ooit een sjaal gevilt, maar die kriebelt nogal fel...
  Met zo'n broche heb je daar minder last van ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb je toen ook merino wol gebruikt. Zo niet? Zou ik gewoon weer eens een sjaal maken met deze wol. Het Merinoschaap is speciaal gefokt voor de heerlijk zachte niet kriebelende wol.

   Verwijderen
 7. Ontzettend mooi en bedankt voor de duidelijke uitleg!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik wist al hoe je moest vilten, maar jij legt het wel heel uitgebreid en goed uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bedankt voor je duidelijke uitleg! Ik heb alle benodigdheden in huis, misschien eens proberen zo'n mooie bloem te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Prachtige bloem is het geworden, Nynke! Leuk dat ik bij jou toch weer nieuwe ideetjes opdoe op viltgebied. Die knipjes in de bloem bijvoorbeeld, nooit gedaan, maar het resultaat is heel erg leuk. Dus mijn volgende viltbloem wordt een Nynke-bloem! Dank je wel voor de uitleg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom is het ook zo leuk om bij diverse mensen te kijken, hoe ze het doen. Iedereen doet het weer anders.

   Verwijderen
 11. Dat is een mooie uitgebreide tutorial, hartelijk dank voor deze feestelijke bijdrage!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi, zo'n gevilte bloem! Je uitleg is ook heel duidelijk.
  Dank je wel voor deze leuke bijdrage!

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel leuk! Bedankt voor de omschrijving, we gaan het snel proberen! De wol heb ik al, maar tot nu toe alleen bolletjes gedraaid :)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oh wat leuk, ik moet nog ergens restjes lontwol hebben liggen, maar waar????????? Als ik ze gevonden heb ga ik het meteen proberen en misschien win ik wel een pakketje........ Heel graag hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Baukje, je hebt het pakje gewonnen. Gefeliciteerd, mail je mij even welke kleuren je mooi vind nynke @ hoodwinked.nl

   Verwijderen
 15. Wauw wat leuk, al jullie reacties! Bedankt voor de complimentjes en leuke berichtjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat een ontzettend leuke en uitgebreide tutorial! Wol vilten staat nog altijd hoog op mijn lijstje om eens uit te proberen.
  Ik heb net trouwens even in je shop gekeken en deze bloem is trouwens erg mooi; https://img1.etsystatic.com/018/0/5585008/il_fullxfull.477908547_geal.jpg?ref=l2 :)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een leuke tutorial! Bedankt voor het maken, vooral met de knipjes in de bloem ga ik eens proberen. Met kerstrozen bijvoorbeeld ;).

  BeantwoordenVerwijderen
 18. wauw ik moet dringend eens mij aan het vilten wagen
  zijn steeds de mooiste dingen maar het lef ontbreekt mij :s

  groetjes sarah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. gewoon eens proberen, het is ontzettend leuk om te doen. En als je het eenmaal snapt kan je bijna alles vilten wat in je op komt.

   Verwijderen
 19. Heel leuk, ik wou eigenlijk altijd al weten hoe dat gaat met vilten.

  Lieve groet, dinah.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. De winnaar is bekend via random.org heb ik een nummertje getrokken en deze kwam bij Baukje uit. Lucky her! Baukje laat je me weten welke kleuren je wilt?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb vandaag mijn kadootje ontvangen. Prachtig wat een zachte wol. Ik had nog meer besteld uit de webwinkel van Nynke. En de kaarten zijn toch leuk, echt een kadootje voor breisters, ook het schaapje is een schatje. En dan niet te vergeten de broche door nynke gemaakt die ik heb gekocht, prachtig. Al met al een feestpakket. Heel hartelijk dank nynke. Ik ga deze week aan de slag om te vilten....

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hi baukje,
  Super om te horen dat het allemaal goed is aangekomen. Vele vilt, verstuur en draag plezier gewenst.

  groetjes Nynke

  BeantwoordenVerwijderen